Füstölgők - hadseregtől az esküvőig… Melyiket válasszuk fotózásra?

Füstölgők - hadseregtől az esküvőig… Melyiket válasszuk fotózásra?

A füstölgők  a szórakoztató pirotechnika közé tartoznak, fő hatása a füstképzés. Katonai célokra fejlesztették ki, de ma már nagyon népszerűek a fotósok körében is. Több száz típusú van a piacon különböző típusú és színű. Hogyan válasszunk megfelelő füstölgőt? Melyik füstölgő alkalmas a fotózásokra? És melyik füstölgőket lehet használni a vakondok ellen?

Füstölgők mind pirotechnikai kategória

Korábban a füstölgők  katonai célokra voltak készítve főleg jeladásra vagy pedig stratégiai helyek elrejtésére, katonák takarására, célpontok megjelölésére. Így elsősorban a katonaság kezdeményezte az egyéni kutatásokat a füstképződés területén és ennek köszönhetően jöttek létre a színes füstbombák is. Ma viszont a szórakoztató iparban is közkedveltek a füstök. A füstök lényege a sűrű füst képzése, kizárólag kültéri használatra alkalmasak és manapság használják őket sport eseményeken is, airsofton, paintballon, fotózásókra. A legnagyobb előnyük a tűzijáték telepekkel szemben az az hogy bármikor a nap folyamán lehet őket használni. Nem hangosak, így nem ilyednek meg az álatok sem, az efektusuk nagyon intenzív és a színek élénkek.

Photo by Nikola Jovanovic on Unsplash.

Füst típusok 

  • dörzsfejes füstök -  a dörzsölés mechanizmusával keletkezik a füstölgés

  • tépő füstök - legtöbbször tépő gyűrűvel. A füst a tépés után aktiválódik, fontos a pontos és erős tépés máskülönben károsíthatjuk a füstöt. Ezeknél a füstöknél sokszor található pót gyujtó zsinór aminek segítségével manuálisan meglehet gyújtani mégegyszer a füstöt.

  • gyujtózsinóros füst  - talán ez a legkedveltebb és leggyakrabban használt füst típus, a használata egyszerű és kicsi az esélye hogy kárt okozunk a meggyújtásnál.

  • tépő karos füst  -  ez a M18 típusú füst ami  nemrég csak katonai célokra volt használva. A Vietnámi háborúban bukkant fel. Az összetételek sokáig titkosak voltak. Csak a múlt században a 80-as években lett felfedve a receptúra. Ezeknek a füstöknek speciális gyujtási indító rendszerük van.

  • kilövő füstök - ezeknél a füstöknél az indítási rendszer speciális és más mind a többi füstnél. A meggyujtás úgy keletkezik hogy erős ütésnek kell érni egy bizonyos pontott a füstön.

Színes füstök

A színes füstök nagyon közkedveltek főként a sűrű és színes füst hatásuk végett, tökéletesen alkalmasak fotózásoknál, sport eseményeknél vagy mentő akcióknál.

Füstök airsoftra, paintballra és sport eseményekre

Sport eseményeken,  airsofton vagy paintballon nagyon közkedveltek a színes füstök. Régebben a fehér füstöket használták mivel a legolcsóbbak voltak és teljesítették a céljukat de sokszor összetévesztették őket a rendes füstel ami tűz esetén keletkezik. Ebből az okból kifajulólag ezeket a fehér füstöket betiltották a sport eseményeken.  Manapság már nincs külömbség árban a fehér és színes füstök közt, inkább a külömböző típusú füstök között és gyártók között.

Az airsoft játékok során a legkedveltebbek a tépő és dörzsfejes füstök amelyeket gyorsan  el lehet indítani és másodperceket spórolnak meg. A tépő füstöknél viszont gyakran előfordulhat hogy nem helyes használatnál károsítjuk a tépő biztosítékot és ezzel károsítjuk és a füst nem aktiválódik. Itt is érvényes a régi mondás hogy gyakorlat teszi a mestert, mert a helyes tépő mozdulatott is meglehet tanulni.

Füstök fotózásokra

A füstök fokozatosan előtérbe kerültek a fotózásokon is és nagy sikerük van. 

A fotózásokra alkalmas füstöknek  több mindent kell teljesíteniük. Nem csak a színekről van szó de azt is tudnunk kell előre hogy milyen fényképeket szeretnénk készíteni és milyen szerepe lesz a füstnek. Továbbá hogy a füstöt a kezünkben szeretnénk tartani vagy a hátterben lesz a füst.

  • kézi füst - ezek a füstök alkalmasak arra hogy a kezünkben tartsuk őket és a többi füsttől a hatóanyagukkal térnek el. Ezekben a füstökben olyan kémiai anyagok vannak amik nem pattognak így nem okoznak égési sérüléseket miközben a kezünkben tartjuk őket. Ezek a füstök viszont drágábak mivel a használt kémia anyagok is drágabbak.

  • sima füst amit a talajra tehetünk - ezeknél a füstöknél már olyan kémiai anyagokat használnak amik pattognak így nem alkalmasak arra hogy a kezünkben tartsuk őket.

Azoknál a füstöknél amiket fotózásra szánunk ügyeljünk arra hogy milyen sűrű a füstje az adott füstölgőnek. Ideálisak azok a füstök amelyek kifejezetten a fotózásokra készülnek az úgynevezett photo smoke. Ezeknél a füstöknél biztosra mehetünk hogy nem fognak pattogni és a füst sűrűsége is megfelelő lesz. Ezeket a füstöket még idén szeretnénk felveni a kínálatunkba, de amíg ezek nem elérhetők a kínálatunkban addig ajánlani tudjuk a RDG1 füstöket.

Fotózás során befogja a füst a ruhákat?

Ez a kérdés sok mindenkit érdekel de sajnos egyértelmű válasz nincs erre a kérdésre. Mindegyik füst máshogy viselkedik ezért ha el szeretnénk kerülni hogy a füst befogja  a ruhákat azt tanácsoljuk hogy végezzen el egy tesztet egy fehér papírral amelyet hozzá érint a füsthöz. Ha a papír elszíneződik akkor a ruhák szintén. Ha a papír nem színeződik be akkor a ruhák sem fognak beszineződni.

Ennek a tesztnek a segítségével gyorsan kideríthetjük hogy fog e a füst vagy sem, ezért ne kockáztasson és vásároljon inkább  több füstöt hogy elvégezhesse a tesztet.


Mentő akciók szimulálása és katonai felhasználás

Annak ellenére hogy nagyon nagy az igény a füstök iránt a szórakoztató tűzijáték iparban is nem szabad elfeledkezni az eredeti felhasználási céljáról sem és mégpedig a mentő osztagok kikébzéséről és a füstell való jeladásról.

A mentő akció próbáknál leggtöbször fehér és fekete füstöket használnak amelyek tüzet vagy füstel borított helyet imitálnak. Ezeknél a mentő akció tréningeknél  lehet a füstöket zárt helységben is használni, de viszont itt kötelező a maszk használata. A katonaságnál minden típusú és színű füstöt használnak. A külömböző színű füstök mind más veszélyt jeleznek, pl. a fekete színű füst azt jelzi hogy a már nem fenyeget veszély és az elvan hárítva. A katonai taktikáknál a füstökkel elérik azt hogy a füstképződés során a katonák át tudjanak biztonságosan haladni a kijelölt úton anélkül hogy megsebesülnének.

Jelző füstökkel pedig az ejtőernyősöknek jelzik a megfelelő helyet a landoláshoz vagy pedig a helikopter leszálásához. 

M18 füst

Történelmi jegyzetek  szerint a legrégebbi színes füstök az M18 füstök voltak. Ezeknek a füstöknek az összetevői káros hatással bírtak és a katonáknak miután elkezdett  égni és beszívták a füstöt légzési és tüdő betegséget okozott. Ezért azt az összetevőt ma már nem használják és a cukor helyetesítette mind alternatíva egyes összetevőket a füstökben.

Füstök a vakondok ellen

Saját kategóriát alkot a vakond elleni füst.  Olyan kategóriáról van szó amelynek az összetevői között olyan öszetevő is szerepel amely azt okozza hogy a füst nem árad felfelé mind a klasszikus füstnél. Ha vakond ellen szeretnénk füstöt vásárolni akkor erre figyeljünk oda, mivel másféle füstről van szó mind a klasszikus füstök.

Hogyan gyárthatunk füstöket?

A fehér füst elkészítésére több mint 200 recept létezik. Egyes receptek a glukóz vagy más édesítőszer, kén és kálium nitrát használatáról írnak. Ezeket az anyagokat viszont nagyon pontos arányban kell használni másképp nem érjük el a kívánt hatást. A házilag készített füstöknél számítanunk kell arra hogy a  füst nem lesz olyan sűrű mivel a glukóz használatával nem lehet sűrű füst hatást létrehozni.

A színes füstök elkészítésére szintén  sok recept létezik, konkrétan talán  100 recept amelyeknél a színt össze kell keverni az üzemanyag komponessel. Viszont itt is érvényes  hogy ismernünk kell a pontos arányokat.

Régebben a fekete füst elkészítéséhez olyan anyagokat  is használtak amelyeket ma már tilos használni, mivel kiderült hogy nem biztonságosak.  

Ha nem vagy kémia professzor és nem rendelkezel kémiai laboratóriummal, biztosan jobb lesz ha biztosra mész és megvásárolod a füstöket.

füstölő e-shop